Nieuws over de Nederlandse woningmarkt


Woningmarkt herstelt ook buiten de Randstad
Niet alleen in de Randstad en dan voornamelijk in Amsterdam trekt de woningmarkt aan. Ook buiten de steden en op het platteland worden woningen sneller verkocht.
 

Oorzaak

Door de lage rente die voor een hypotheeklening betaald moet worden én de lage woningprijzen, trekt de woningmarkt aan. Het wetenschappelijk bureau van ABN Amro verwacht dit jaar 15 procent meer verkochte woningen dan in 2015. In maart was die prognose nog 10 procent.

De woningen lijken volgens makelaarskoepel VBO inderdaad sneller van de hand te gaan, ook buiten de Randstad. Radiozender BNR deed een inventarisatie naar de woningprijzen enn constateerde dat in Drenthe, Limburg en Zeeland de huizenprijzen stijgen. Toch kan het herstel van de woningmarkt per regio nog verschillen.
 

Hoofdprijs?

Volgens ABN Amro moeten verkopers van woningen niet de hoofdprijs verwachten. De verkoopprijzen zullen onder invloed van onder andere de 'Brexit' in 2016 niet meer dan met 4 procent stijgen. Afgelopen mei nam de gemiddelde verkoopprijs van een woning volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met 4,3 procent toe ten opzichte van 2015. Dat is een fractie meer dan in april en gelijk aan de stijging in maart, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 

Drie jaar lang

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden ze tot een dieptepunt in het voorjaar van 2013. Sinds juni 2013 is er weer sprake van een stijgende trend, die nu dus ruim drie jaar aanhoudt.

Ten opzichte van de piek in 2008 is het prijsniveau wel 14,3 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 9,2 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in mei dit jaar ongeveer even hoog als in augustus 2004.

Ruim een kwart meer woningen verkocht in mei
Het aantal verkochte woningen in Nederland was in mei ruim een kwart hoger dan een jaar eerder. 

Ten opzichte van april was er wel sprake van een lichte afname van 2 procent, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.
In totaal wisselden vorige maand 16.066 huizen van eigenaar. Dat is 25,3 procent meer dan in mei 2015. In april registreerde het Kadaster 16.387 verkochte woningen. Dat komt neer op een toename van 28,5 procent op jaarbasis.

Van alle woningtypes lag de verkoop hoger dan een jaar eerder. Bij appartementen was die toename het grootst (31 procent), bij twee-onder-een-kapwoningen het kleinst (16 procent). Van de provincies kende Groningen kende de sterkste groei (36,5 procent), Zeeland de zwakste (6,3 procent).

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei met 24,2 procent op jaarbasis toe tot 22.706. Maar vergeleken met april was ook hier sprake van een afname, met 4,7 procent. Er vonden in mei 169 executieveilingen plaats, tegen 118 een jaar eerder.